Míra nezaměstnanosti v Německu klesla na 6,7 procenta

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 31. května (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Německu v květnu podle sezonně přepočtených údajů klesla na 6,7 procenta, což je o desetinu procentního bodu méně než v dubnu. Počet lidí bez práce ale podle tamního úřadu práce zůstal beze změn a činil 2,87 milionu. Na trhu se přitom čekal mírný úbytek.

Úřad práce ale upozornil, že příznivý trend se začíná zhoršovat. Svědčit by o tom mohl už vývoj za květen, kdy analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že nezaměstnaných asi o 5000 ubude.

"Trh práce v Německu v květnu obecně pokračoval v příznivém vývoji," sdělil šéf spolkového úřadu práce Frank-Jürgen Weise. "Ten hlavní příznivý trend ale poněkud zpomaluje," dodal.

Pokud by se nebral v úvahu sezonní přepočet, pak by míra nezaměstnanosti také činila 6,7 procenta. Výrazně se tak snížila z dubnových sedmi procent. Počet lidí bez práce podle této metodiky klesl o 108.046 a dosáhl 2,86 milionu.

Německo má největší ekonomiku v Evropě a čtvrtou největší na světě, za třetím Japonskem, druhou Čínou a prvními Spojenými státy. Ve skupině zemí západní Evropy je Německo výjimkou; zatímco řada zemí je v recesi, Německo vykazuje solidní růst. Jeho ekonomika loni vzrostla o tři procenta, růst v letošním roce má nicméně zpomalit na méně než jedno procento.

Loni v květnu byla míra nezaměstnanosti v Německu podle sezonně přepočtených čísel na 7,1 procenta. Počet lidí bez práce činil zhruba 2,98 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK