Rehn vyzývá eurozónu k akci, nezbytná je větší integrace

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pokud chce eurozóna zabránit rozpadu, pak musí jednat. Na dnešním ekonomickém fóru v Bruselu to prohlásil eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn. Podle něj je tak nezbytné, aby státy eurozóny vedly zodpovědnou fiskální politiku a ekonomicky více spolupracovaly.

 

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi zase dnes v Evropském parlamentu řekl, že evropští lídři potřebují ujasnit, jakou představu mají o budoucnosti eura. ECB podle něj nemůže vyplňovat vakuum, k jehož vzniku vedla nedostatečná aktivita politiků.

"Naši lídři musí ujasnit jejich vizi eura v příštích letech, jak by měla euroóna vypadat," řekl Draghi. Podle něj by to bylo to nejlepší, co by mohli udělat pro podporu růstu.

O posílení propojení států v měnové unii budou jednat šéfové států a vlád na příštím summitu EU na konci června. Jednat se bude například o vytvoření bankovní unie, společného finanční supervize či společných bankovních zárukách.

"Plánujeme se podívat na další kroky, které potřebujeme k přiblížení k plné ekonomické unii, k dokončení měnové unie," řekl předseda Evropské komise José Barroso ve středu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK