Draghi: K rekapitalizaci bank je potřeba důvěryhodný mechanismus

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 31. května (ČTK) - Eurozóna potřebuje důvěryhodný mechanismus, aby mohla rekapitalizovat banky a zpřísnit nad nimi dohled. V Evropském parlamentu to řekl prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Jedině tak je podle něj možné vypořádat se s hospodářskými problémy, kterým teď eurozóna čelí. Klíčové je podle šéfa ECB najít způsob, jak zajistit, že se krize nebude dál šířit.

"Vypořádat se s těmito problémy přesvědčivým způsobem je i předpokladem k tomu, aby byla úspěšná ta opatření, která mají zajistit odolnější finanční systém, schopný nabídnout finanční služby, jež jsou nezbytné pro podporu ekonomické aktivity," řekl Draghi. Připustil také, že po období stabilizace díky zásahu centrálních bank je na trhu znovu nejistota.

Draghi hovořil před členy parlamentu jako šéf relativně nově vytvořeného Evropského výboru pro systémová rizika (ESRB). Ten má úlohu takzvaného "superdozorového" orgánu.

Nebezpečnou novou fázi v dosavadním vývoji dluhové krize podle šéfa ECB odstartovaly obavy o Španělsko. To má problémy s bankami, pro které chystá plán rekapitalizace. Zatím ale není jasné, jak bude vypadat. Evropská komise ve středu sdělila, že je připravena Španělsku nabídnout přímou pomoc s rekapitalizací ze záchranného fondu eurozóny.

Draghi také řekl že ECB má obavy z posunu ve financování bank. Analýza ESRB totiž ukázala, že banky jsou čím dál více závislé na zajištěném financování. Rizika ECB vidí i v takzvaném stínovém bankovnictví, kde je podle ní nutné sáhnout ke specifickým opatřením. Ke stínovému bankovnictví patří celá řada investic, včetně fondů peněžního trhu.

Evropská unie by tudíž podle Draghiho měla na banky víc zatlačit, aby je přiměla vyčistit bilanci. Pokrok je sice podle něj vidět, je však třeba pro to udělat víc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK