Lidé si objednali dluhopisy za 15,5 mld. Kč, prodej končí dnes

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Drobní investoři si k dnešnímu poledni objednali spořicí státní dluhopisy za 15,5 miliardy korun. Na dotaz ČTK to sdělilo ministerstvo financí. Dnes je poslední den, kdy je možné dluhopisy z jarní emise objednat. Konečný objem objednávek zveřejní ministerstvo v pátek.

 

"Již jsme splnili cíl, který jsme si stanovili ve strategii financování státního dluhu v rozmezí deseti až 20 miliard korun na jednu emisi. S výsledkem jsme proto spokojeni a emisi plánujeme zopakovat na podzim," řekl již ve středu ministr financí Miroslav Kalousek. Prodej dluhopisů začal ve čtvrtek 10. května.

Dluhopisy je ještě dnes možné pořídit na 397 pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a J&T Banky. Dluhopisy je nutné uhradit do 7. června, MF je následně vydá 12. června. Další emisi plánuje MF na podzim.

MF letos rozšířilo okruh zájemců, kteří si mohou dluhopisy pořídit, a rozšířilo nabídku například o sedmiletý dluhopis úročený podle míry inflace. Nákup dluhopisů, jejich správa, výplata i reinvestice úrokového výnosu jsou zdarma.

Nově si mohou tři typy dluhopisů koupit mimo jiné kraje, města, veřejné vysoké školy, stavovské komory a veřejnoprávní instituce. Dosud si cenné papíry mohly koupit pouze domácí nebo zahraniční fyzické osoby, občanská sdružení, odborové organizace, nadace nebo nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, registrované církve nebo náboženské společnosti. Loni si investoři objednali spořicí dluhopisy za víc než 20 miliard Kč.

Letos si chce ministerstvo financí podle materiálu nazvaného "Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2012" půjčit přes 243 miliard Kč. V sumě je zahrnuta i jarní a podzimní emise spořicích dluhopisů. Emise střednědobých a dlouhodobých dluhopisů v korunách by neměla letos podle materiálu překročit 177,5 miliardy korun.

Kalousek minulý týden uvedl, že díky úspěšným emisím získal tolik peněz, že již nemusí letos vydat emisi na zahraničních kapitálových trzích. V únoru totiž Česko vydalo v zahraničí emisi desetileté dluhopisy za dvě miliardy eur (cca 50 miliard korun). Poptávka prý byla téměř dvojnásobná.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK