Akcie v USA v poledne po slabé statistice klesly

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. května (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes druhý den za sebou klesají. Důvodem byly slabé statistické údaje, které zvýšily nervozitu investorů před páteční zprávou o vývoji nezaměstnanosti. Náladu na trhu nadále ovlivňuje i dluhová krize v eurozóně. Nejhůře si vedou sektory napojené na ekonomický růst v čele s energetikou. V poklesu pokračuje i firma Facebook, která se propadla na nové minimum pod 27 USD.

Kolem poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones klesl o 0,4 procenta na 12.365 bodů a ztrácí i za celý měsíc. Květen tak bude pro Dow Jones prvním ztrátovým měsícem od září. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,7 procenta na 1304 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,9 procenta na 2811 bodů.

Americká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí pomaleji, než se čekalo. Hrubý domácí produkt po revizi stoupl o 1,9 procenta místo původně uváděných 2,2 procenta. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v uplynulém týdnu rostl již čtvrtý týden za sebou a podnikatelská aktivita v oblasti Středozápadu zpomalila a zaostala za odhady analytiků.

V americkém soukromém sektoru vzniklo podle agentury ADP v květnu 133.000 pracovních míst. Údaj byl sice o něco nižší, než se čekalo, tempo najímání zaměstnanců americkými firmami ale zrychlilo z dubnového přírůstku 113.000 míst. Zpráva zvýšila nervozitu před páteční zprávou o nezaměstnanosti a analytici upozorňují, že pokud budou páteční údaje slabé, způsobí to další prodeje.

Energetické akcie v reakci na pokles cen ropy klesly dopoledne o 1,8 procenta. Akcie poskytovatele služeb pro ropné firmy Schlumberger ztratily čtyři procenta.

V poklesu pokračoval i Facebook. V poledne akcie ztrácely 3,4 procenta a prodávaly se za 27,23 dolaru, když během dne se propadly až na 26,83 dolaru. Akcie sociální sítě klesly v šesti z posledních osmi seancí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK