Euro kvůli Španělsku a statistice z USA oslabuje

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. května (ČTK) - Euro dnes klesá a k dolaru se octilo na nejnižší hodnotě za 23 měsíců a k jenu nejníže za více než deset let. Důvodem jsou obavy o vývoj situace ve Španělsku a slabé statistické údaje z USA, které mezi investory vyvolaly nezájem o rizikovější investice a naopak pomohly k růstu japonskému jenu.

Po 18:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2359 USD, když během dne se propadlo až na 1,2335 USD, nejníže od počátku července 2010. K jenu kleslo o 1,1 procenta na 96,78 JPY po propadu až na 96,48 JPY, nejníže od prosince 2000. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o procento na 78,30 JPY.

Výnosy španělských státních dluhopisů zůstávají blízko rekordního maxima kvůli obavám, že Španělsko bude muset požádat o mezinárodní finanční pomoc. Eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn varoval, že je nezbytné, aby státy eurozóny vedly zodpovědnou fiskální politiku a ekonomicky více spolupracovaly.

Euro krátce smazalo své ztráty kvůli očekávání, že Irové se vysloví pro ratifikaci fiskální smlouvy Evropské unie. Růst však neměl dlouhé trvání, napsala agentura Reuters.

Americká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí pomaleji, než se čekalo. Hrubý domácí produkt po revizi stoupl o 1,9 procenta místo původně uváděných 2,2 procenta. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v uplynulém týdnu rostl již čtvrtý týden za sebou a podnikatelská aktivita v oblasti Středozápadu zpomalila a zaostala za odhady analytiků.

V americkém soukromém sektoru vzniklo podle agentury ADP v květnu 133.000 pracovních míst. Údaj byl sice o něco nižší, než se čekalo, tempo najímání zaměstnanců americkými firmami ale zrychlilo z dubnového přírůstku 113.000 míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK