MMF popírá jednání se Španělskem o záchranném úvěru

31.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 31. května (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) popírá, že by jednal se Španělskem o záchranném úvěru. Reaguje tak na zprávu agentury Dow Jones, podle které MMF zvažuje záchranný úvěr pro Španělsko. Podle fondu se pouze mise MMF připravuje na pravidelnou konzultaci o stavu ekonomiky země, která by se měla uskutečnit v Madridu 4. června.

"Prací fondu je hodnotit ekonomickou situaci, monitorovat vývoj a jednat o různých scénářích ve všech členských zemích. To je součást pravidelného dohledu fondu," uvedla mluvčí.

Již předtím mluvčí MMF Gerry Rice řekl novinářům, že Španělsko nepožádalo o finanční pomoc a fond se na ní nepřipravuje. "MMF nepracuje na plánu, který by zahrnoval finanční asistenci pro Španělsko, ani země nepožádala MMF o finanční pomoc," prohlásil Rice. Prohlášení přišlo v souvislosti s tím, že náměstkyně španělského premiéra Soraya Sáenzová přijela na jednání s výkonnou ředitelkou MMF Christine Lagardeovou a americkým ministrem financí Timothy Geithnerem o hospodářském vývoji a pomoci pro bankovní sektor.

Dluhová krize v eurozóně v posledních týdnech zesiluje. Řecko se připravuje na volby 17. června, které by mohly rozhodnout o jeho odchodu z eurozóny. K tomu se přidávají problémy španělských bank a obavy, zda jejich záchrana nepřinutí Španělsko požádat o finanční pomoc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK