MF zveřejní údaje o státním rozpočtu ke konci května

01.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. června (ČTK) - Ministerstvo financí dnes zveřejní výsledky státního rozpočtu ke konci května. Loni ke konci května schodek státního rozpočtu stoupl na 81,5 miliardy korun z dubnových 67,5 miliardy korun. Letos v dubnu byl schodek 44,7 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet s deficitem 105 miliard korun.

Celkové výdaje státu v meziročním srovnání klesly o tři procenta na 381,1 miliardy korun. "Na straně výdajů je meziroční srovnání mírně zkresleno u záloh na regionální školství, kde do konce dubna 2012 došlo k platbám na první čtyři měsíce roku, zatímco v roce 2011 byla v tuto dobu proplacena již záloha na první i druhé čtvrtletí roku," uvedlo MF.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci dubna meziročně stouply o deset miliard korun na 336,4 miliardy korun. Daňové příjmy se zvýšily o sedm procent na 166,7 miliardy korun, schválený rozpočet předpokládá růst o 7,3 procenta. Na dani z přidané hodnoty (DPH) stát ke konci dubna vybral 72,4 miliardy korun, meziročně o necelých osm procent více. Rozpočet přitom kvůli vyšší dolní sazbě DPH počítá s růstem o 15,5 procenta.

"V pozadí hospodaření stojí jednoznačně pozitivní tendence na straně příjmů i výdajů. Skoro se zdá, že ke zlepšení rozpočtu došlo omylem. Hlavní dojná kráva, od které si stát hodně slibuje, stávkuje. Stát zvýšil DPH, aby zalátal díry v rozpočtu, ale inkaso neroste tak, jak si to představoval," komentoval dubnové výsledky analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK