Americké akcie pokračují v poklesu, dál klesá také euro

01.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. června (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek pokračovaly v poklesu, a uzavřely tak nejhorší měsíc od loňského podzimu. Náladu investorů nepříznivě ovlivňuje eskalující dluhová krize v eurozóně, kterou teď zesilují problémy ve španělském bankovním sektoru. Na devizových trzích ze stejného důvodu klesá euro, které tak zůstává k dolaru nejslabší za zhruba dva roky.

Dow Jonesův index oslabil o 26,41 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 0,21 procenta na hodnotě 12.393,45 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,23 procenta na 1310,33 bodu, index Nasdaq Composite odepsal 0,35 procenta na 2827,34 bodu. Všechny tři indexy se přitom na okamžik ocitly i v kladných hodnotách.

Květen byl pro akciové trhy velmi nepříznivý; index S&P 500 odepsal 6,3 procenta, což je nejhorší výsledek od loňského září. Podobně ztráty Dow Jonesova indexu dosáhly 6,2 procenta, Nasdaq ztratil dokonce 7,2 procenta. V obou případech je to nejhlubší měsíční propad za dva roky.

Na finančních trzích v posledních dnech sílí spekulace, že potíže Španělska narůstají do takových dimenzí, že Madrid bude dříve či později nucen požádat o mezinárodní finanční pomoc, která by vyřešila potíže v jeho bankovním sektoru. Objevila se i zpráva, že Španělsko o takové pomoci už jedná s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), ředitelka MMF Christine Lagardeová ale tuto informaci označila za nepravdivou.

Nervozita panovala i před dnešní zprávou o situaci na americkém trhu práce. Zveřejněna budou data o květnovém vývoji počtu pracovních míst a na trhu se spekuluje, že výsledek by mohl být horší, než se očekávalo. Statistická data zveřejněná v posledních dnech totiž naznačují, že oživení ekonomiky je možná slabší.

"Hlavním problémem je Evropa, o tom není pochyb. Hodně k tomu ale přispívá statistika z USA," řekl k situaci na trhu analytik Paul Zemsky ze společnosti ING Investment Management. Výrazné ztráty měly například akcie ocelárny U.S. Steel, které odepsaly 5,1 procenta, anebo společnosti Cliffs Natural Resources, jejichž ztráta dosáhla 6,1 procenta.

Na nové dno spadly v průběhu obchodování akcie Facebooku, které odepisovaly téměř pět procent na 26,83 USD. Ve druhé polovině obchodování ale ztráty smazaly a nakonec vzrostly o pět procent na 29,60 USD. Proti ceně, s kterou před dvěma týdny vstupovaly na trh, je to ale pořád ještě propad o více než 22 procent.

Na devizových trzích pokračuje v propadu euro, které slábne vůči většině světových měn. Na okamžik mu pomohla zmíněná zpráva o připravované pomoci Španělsku, jakmile ji ale MMF odmítl, jednotná evropská měna začala znovu klesat. K japonskému jenu je tak nejslabší za více než 11 let.

Euro k dolaru nakonec odepsalo 0,2 procenta na 1,2367 USD, během dne ale vystoupilo až na 1,2428 USD. Vůči jenu spadlo až na 96,48 JPY, kde bylo naposledy v prosinci roku 2000. Později se vzchopilo a pohybovalo se kolem 96,87 JPY se ztrátou 0,95 procenta. Podobně dolar k jenu odepsal jedno procento na 78,31 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK