Japonské akcie za sebou mají nejdelší sérii ztrát za 20 let

01.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Japonské akcie zahájily nový měsíc poklesem a zároveň uzavřely devátý ztrátový týden. Tak dlouhou sérii týdenních ztrát burza v Tokiu naposledy zažila před 20 lety. K problémům, s nimiž se dlouhodobě potýká eurozóna, se přidaly nepříznivé údaje o vývoji aktivity v čínském průmyslu. Na devizových trzích dál oslabuje euro, které doplácí hlavně na bankovní krizi ve Španělsku.

 

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 102,48 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 1,20 procenta na hodnotě 8440,25 bodu. Širší index Topix oslabil o 1,47 procenta na 708,93 bodu.

K poklesu cen akcií přispěla i čtvrteční statistika ze Spojených států. Ukázalo se například, že počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti neklesá tak rychle, jak se ekonomové domnívali. To je nepříznivé zjištění zvlášť před dnešní zprávou o vývoji nezaměstnanosti za květen.

Na devizových trzích dál klesá euro, které je vůči dolaru nejslabší za poslední zhruba dva roky. Klesal ale také australský dolar, který proti dolaru americkému spadl nejníže za zhruba osm měsíců. Hlavní příčinou byla zpráva o citelném zpomalení aktivity v čínském průmyslu.

Euro k dolaru odepsalo 0,2 procenta na 1,2348 USD a během dne spadlo až na 1,2324 USD. Tak nízko bylo naposledy v červenci 2010. "My očekáváme, že do třetího čtvrtletí budeme na kurzu 1,18 USD. Tímto tempem bychom tam ale mohli být i dřív," uvedl šéf devizových obchodů v bance Standard Chartered Callum Henderson.

Australský dolar k americkému odepsal 0,4 procenta na 0,9686 USD a během dne spadl až na osmiměsíční dno 0,9648 USD. Reagoval tak na zprávu, že aktivita v čínském průmyslu podle tamního oficiálního indexu prudce ochladla a drží se jen těsně nad 50 body, která je předělem mezi poklesem a růstem. Podobný index, který sestavuje banka HSBC, se ale stále drží pod 50 body.

Euro k japonskému jenu zůstalo bez větších změn na 96,48 JPY, dolar vůči jenu ale o 0,1 procenta zpevnil a dostal se na 78,41 JPY.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK