BP couvá z lukrativního společného podniku, který má v Rusku

01.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Moskva 1. června (ČTK) - Britskému energetickému koncernu BP zřejmě dochází trpělivost s jeho ruskými partnery. Firma oznámila, že jedná o prodeji svého podílu ve společném podniku TNK-BP, který je třetím největším těžařem ropy v Rusku. BP v něm drží poloviční podíl, druhou polovinu má konsorcium AAR, za kterým stojí ruští miliardáři. Britové s nimi měli opakovaně problémy.

Prodej podílu by podle agentury Reuters mohl BP vynést kolem 30 miliard dolarů (asi 622 miliard Kč). Peníze by přišly BP velmi vhod, protože firma bude muset ještě zaplatit velkou část škod, které způsobila v roce 2010 po úniku ropy z plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu. Další peníze půjdou i na odškodné obětem.

BP nicméně upozorňuje, že úspěšný prodej podílu zatím nemůže garantovat, i když zájemce už předběžně má. Jeho jméno je prý důvěrné. Pokud BP svůj letitý projekt v Rusku skutečně opustí, bude to znamenat odchod od jednoho z nejlukrativnějších kontraktů, které kdy britský podnik uzavřel. Zároveň jsou ale pro něj charakterické i zmíněné obchodní problémy.

V případě prodeje podílu bude muset BP zřejmě upravit výši dividend, na které loni vynaložila asi 3,7 miliardy dolarů. Produkce ropy a plynu by se snížila zhruba o 30 procent.

Analytici přesto záměr firmy vítají, což se odrazilo v růstu ceny jejích akcií. Ty dopoledne v Londýně přidávaly až pět procent, než se růst zmírnil na zhruba tři procenta a cena se pohybovala kolem 406 pencí. Burza jako celek smazala ranní zisky a oslabovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK