Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu klesly o 1,2 procenta

01.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. června (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu klesly. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem ubral 1,2 procenta na 859,2 bodu. Nejvíce zlevnily akcie těžební společnosti NWR a technologické firmy KIT Digital, nejvíce si polepšily cenné papíry sázkové firmy Fortuna. V předchozím týdnu index PX nepatrně posílil o 0,1 procenta.

"Poslední květnový týden se vyznačoval poklesem akciových trhů doprovázeným vysokou rozkolísaností kurzů. Hlavními důvody negativní nálady byla série špatných makroekonomických dat a obavy z nákladů na sanaci španělských bank. Pražská burza nezůstala negativní nálady ušetřena," popsal vývoj na trhu analytik J&T Banky Milan Lávička.

Největší pokles na pražské burze zaznamenaly akcie NWR, které přišly o 11,4 procenta na 89,50 Kč. Za propadem není žádná zpráva týkající se společnosti, akcie jen následovaly negativní vývoj celého komoditního trhu a sektorů navázaných na komodity. Obdobný propad byl k vidění u akcií KIT Digital, jež ztratily 11,1 procenta. Zde se objevují žaloby vůči managementu pro porušování práv akcionářů, upozornil Lávička.

V kladném teritoriu se v mezitýdenním srovnání udržely defenzivní tituly jako ČEZ, Telefónica či Fortuna. Právě akcie sázkařské společnosti se staly nejvíce rostoucím titulem se vzestupem o 1,5 procenta na 94 Kč. "Společnost jmenovala nového generálního ředitele. Nicméně tato zpráva neměla na obchodování žádný významnější dopad a akcie profitovaly spíše ze svého defenzivního charakteru," podotkl analytik.

Nadcházející týden bude nadále ve znění makroekonomických dat a situace ve Španělsku, kde se dosud neobjevil žádný konkrétní nástin řešení problému tamních bank. Minimálně v první polovině týdne bude přetrvávat pachuť z dnešních čísel z amerického trhu práce, což může vézt k dalšímu prodejnímu tlaku, odhadl Lávička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK