Japonské akcie výrazně zpevnily, euro zastavilo propad

06.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. června (ČTK) - Japonské akcie dnes navázaly na úterní růst, který ještě zrychlily, a jejich hlavní index tak vystoupil nad klíčovou psychologickou hranici. K růstu přispěla solidní data ze Spojených států a z Austrálie, částečně pak i naděje, že centrální banky přijdou s nějakou formou podpory ekonomice. Na devizových trzích přestalo klesat euro a trhy čekají, s čím dnes přijde Evropská centrální banka (ECB).

Hlavní index Nikkei 225 přidal 151,53 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 1,81 procenta na hodnotě 8533,53 bodu. Částečně se tak zotavil z šestiměsíčního minima, na němž byl v pondělí. Zároveň se vrátil nad hranici 8500 bodů. Širší index Topix dnes přidal 1,46 procenta a končil na 718,56 bodu.

Trh čerpá optimismus ještě z úterní zprávy, která ukázala, že aktivita v rozsáhlém americkém sektoru služeb pokračuje v růstu. Ten se za poslední měsíc ještě nepatrně zrychlil.

Příznivá data přišla dnes i z Austrálie, jejíž hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí vzrostl o 1,3 procenta. Růst proti stejnému období loni zrychlil na 4,3 procenta, což je nejvíce od začátku globální krize v roce 2008. Obě hodnoty byly vysoko nad odhady analytiků.

Na devizových trzích se zastavil propad kurzu eura a trh vyčkává, zda s něčím zásadním dnes přijde ECB. Očekává se, že nechá základní úrok beze změn na historickém minimu jednoho procenta, i když ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová poznamenala, že má ECB pořád ještě prostor ke snížení sazeb.

V úterý se na mimořádné telekonferenci zabývali situací v Evropě šéfové resortů financí nejvyspělejších zemí světa G7. Žádné konkrétní závěry ale z jejich jednání nevyplynuly. Ministři uvedli, že budou situaci pozorně sledovat, znovu se jí ale budou zabývat zřejmě až na schůzce skupiny G20 v mexickém Los Cabos. To bude koncem příštího týdne.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,4 procenta na 1,2503 USD, a vzdálilo se tak zhruba dvouletému minimu 1,2288 USD, kde bylo v pátek. Proti japonskému jenu euro posílilo o 0,6 procenta na 98,65 JPY, a rovněž se vzdálilo kurzu 95,59 JPY, na němž bylo v pátek a který představoval nejnižší hodnotu za posledních 11 let.

Z ostatních měn například australský dolar k americkému přidal více než jedno procento a dostal se až na 0,9862 USD. Reagoval tak na statistiku o vývoji HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK