Slovenská ekonomika zpomalila v 1. čtvrtletí růst na tři procenta

06.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Slovenská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí zpomalila tempo meziročního růstu na tři procenta z 3,4 procenta v posledním kvartálu loňska. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad, který tak snížil svůj odhad z května, podle kterého hrubý domácí produkt (HDP) země v prvních třech měsících letošního roku přidal o 3,2 procenta.

 

"Nižší přírůstek HDP byl důsledkem zejména výrazného zpomalení růstu zahraniční poptávky," uvedli statistici. Vývoz zboží a služeb z exportně orientované ekonomiky zpomalil v prvním čtvrtletí meziroční růst na 2,6 procenta ze 7,5 procenta v posledních třech měsících loňska. Navzdory tomuto vývoji zůstal čistý export hlavním tahounem slovenského hospodářství.

Domácí poptávka meziročně klesla o 0,7 procenta, a to kvůli snížení snížení investic a spotřeby domácností. Spotřeba státu naopak mírně stoupla.

Proti předchozímu čtvrtletí stoupl HDP země v letošních prvních třech měsících po očistění o sezonní vlivy o 0,7 procenta.

Slovensko letos podle ministerstva financí, národní centrální banky i Evropské komise čeká zpomalení tempa růstu HDP, který loni stoupl o 3,3 procenta. Přesto by ale hospodářství země mělo dosáhnout lepších výsledků než eurozóna, jejíž členem je i Slovensko. Komise v květnové prognóze odhadla, že hospodářství eurozóny letos čeká propad o 0,3 procenta. Ekonomika celé Evropské unie, která je hlavním exportním trhem Slovenska, by měla stagnovat.

boa dvd

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK