Euro po zasedání ECB posiluje k dolaru i jenu

06.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. června (ČTK) - Euro po zasedání měnového výboru Evropské centrální banky posiluje. Evropská měna sice krátce po projevu prezidenta ECB Maria Draghiho ztrácela, nakonec však své ztráty smazala a roste.

Kolem 17:10 SELČ euro vůči dolaru vzrostlo o 0,3 procenta na 1,2490 USD, když během dne stouplo až nad 1,25 USD. K jenu posílilo o 0,8 procenta na 98,88 JPY. Dolar vůči jenu zpevnil o půl procenta na 79,17 JPY.

ECB dnes nechala úrokové sazby beze změny na jednom procentu a zchladila naděje na to, že by v dohledné době zasáhla proti poklesu ekonomiky eurozóny a zhoršené dluhové krizi snížením úroků nebo novou nabídkou víceletých levných úvěrů. Odolala tak mezinárodním tlakům, aby poskytla více podpory problémové ekonomice eurozóny. Draghi dal na tiskové konferenci po zasedání rady jasně najevo, že proti eskalaci krize, která nyní nejvíce ohrožuje Španělsko, musí primárně zasáhnout politici.

"Výprodej eura, který jsme viděli po tiskové konferenci, měl jen krátké trvání," uvedl analytik Commonwealth Foreing Exchange Omer Esiner. Draghiho komentář podle něj byl "negativní a pohyb byl správný, ale došel mu dech".

Navzdory dnešnímu růstu není výhled pro euro příznivý. Rostou obavy, jak se Španělsku podaří vypořádat s pomocí problémovému bankovnímu sektoru a zda země nebude muset požádat o mezinárodní finanční pomoc. Rizikem jsou také volby v Řecku, jejichž výsledkem by mohl být odchod země z eurozóny, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK