Japonské akcie třetí den silně rostly

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. června (ČTK) - Japonské akcie dnes navázaly na silný růst minulých dvou dní a jejich hlavní index získal další více než jedno procento. Trh podpořily dohady o přípravách eurozóny na kroky proti dluhové krizi a záchranu španělských bank. Euro si na devizovém trhu udrželo středeční výrazné přírůstky.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru vzrostl o 1,2 procenta na 8639,72 bodu. Za poslední tři dny získal po pondělním propadu na šestiměsíční minimum zhruba čtyři procenta. Širší index Topix, který v pondělí spadl na téměř třicetileté minimum pod 700 bodů, dnes posílil o 1,7 procenta na 730,75 bodu.

Akciové trhy už ve středu podpořily zprávy, podle nichž činitelé zemí eurozóny jednají o možnostech rychlého zásahu na záchranu španělských bank a proti šíření dluhové krize. Investory také povzbudily náznaky, že by americká centrální banka (Fed) mohla zakročit na podporu domácí ekonomiky a ochabujícího trhu práce.

Na asijském devizovém trhu zůstalo euro na vysokých úrovních, kam se vyhouplo minulý den díky nadějím na kroky na podporu ekonomiky v Evropě a Spojených státech. Investoři budou čekat na odpolední vystoupení šéfa Fedu Bena Bernankeho poté, co o potřebě zasáhnout na podporu růstu ekonomiky mluvili v minulých dnech někteří členové vedení Fedu.

Ke konci tokijského obchodování euro k dolaru mírně kleslo na 1,2570 USD ze středečního závěru 1,2580 USD a zůstalo téměř tři centy nad pátečním zhruba dvouletým minimem 1,2286 USD. Dolar proti japonskému jenu stoupl o 0,3 procenta na týdenní maximum 79,41 JPY a je téměř dva jeny nad minimem za 3,5 měsíce z 1. června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK