Průměrná mzda se v Pardubickém kraji zvýšila o 4,3 procenta

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 7. června (ČTK) - Průměrná hrubá mzda za první čtvrtletí se v Pardubickém kraji meziročně zvýšila o 878 korun na 21.110 Kč. Stále ale patří k nejnižším v zemi. Vyplývá to z dat, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziroční nárůst byl v prvním čtvrtletí letošního roku 4,3 procenta. Mzdy v Pardubickém kraji i přesto patří k nejnižším v zemi, menší platy už mají lidé pouze v Ústeckém, Karlovarském a Zlínském kraji. Nejvyšší průměrné mzdy jsou tradičně v Praze, kde činí 31.845 korun, to je 10.735 korun více než v Pardubickém kraji.

Na růstu nominální mzdy se podle statistiků značně podílel zvyšující se podíl mimořádných, nepravidelných odměn a prémií. Podle statistiků se projevilo také to, že zaměstnanci při kratších nemocech čerpají dovolenou. Náhrada za dovolenou je totiž placena průměrem předchozího období, zatímco za první tři dny nemoci nedostává zaměstnanec žádnou náhradu a potom čerpá nemocenskou.

Počet zaměstnanců se v Pardubickém kraji meziročně mírně snížil. V prvním čtvrtletí letošního roku je podle statistiků v Pardubickém kraji 172.800 zaměstnanců, ve stejném období loňského roku jich bylo o dvě stovky více. V celé republice nejvíce ubývá zaměstnanců ve stavebnictví, ve veřejné správě, obraně a v kulturních, zábavních a rekreačních činnostech. Naopak přibývá zaměstnanců, kteří se zabývají realitami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK