Pražská burza dnes dále roste, nejrychleji za poslední měsíc

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza dnes opět v souladu s evropskými trhy roste, a to již čtvrtý den v řadě a nejrychleji za poslední měsíc. Hlavní index PX v 11:00 přidal 1,79 procenta na 897,0 bodu. Daří se většině akcií, nejvíce Komerční banky. Vyplývá to z průběžných výsledků burzy.

 

Podle Pavla Mokoše z Patria Direct pražská burza dnes roste nejrychleji za poslední měsíc a zároveň zaznamenává již čtyři růstové dny v řadě, poprvé od začátku letošního února.

Nečekaně strmý růst je podle Mokoše vidět u akcií Komerční banky, které posílily o 4,35 procenta na 3361 korun. Podle něj se jedná o nejvyšší růst od konce ledna. Akcie Erste Group Bank přidaly 1,39 procenta na 371 korun.

Akcie ČEZ spolu s pražským trhem také rostou čtvrtým dnem v řadě a podle Mokoše se dostávají na nejvyšší úroveň od konce dubna. Zřejmě jim podle něj pomohl krok analytiků UBS, kteří odebrali titul ze seznamu nejméně preferovaných utilit, kam ho zařadili zhruba před měsícem. Titul zatím posílil o 0,97 procenta na 760,30 koruny.

Výrazně se daří cenným papírům těžařské firmy NWR, které posílily o 3,45 procenta na 100,35 koruny. Ještě o něco lépe si vedou akcie sázkové Fortuny, když posílily o 3,39 procenta na 91,501 koruny a smazaly tak velkou část středečního propadu.

"Pražskou burzu zachvátila nákupní horečka, když investoři spekulují na to, že centrální banky v blízké době přispěchají ekonomice na pomoc s dalším uvolňováním měnové politiky pro stimulaci ekonomického růstu a zmenšení dopadu evropské dluhové krize. Z Béžové knihy Fed (americké centrální banky) navíc vyplynulo, že růst americké ekonomiky mírně zrychlil, výhled zůstává příznivý," dodal Mokoš.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK