Španělsko prodalo dluhopisy za vyšších nákladů

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 7. června (ČTK) - Španělská vláda dnes při silné poptávce investorů prodala víceleté dluhopisy za 2,1 miliardy eur (53 miliard Kč), o něco více, než plánovala získat. Výnosy se sice proti dubnu podle očekávání zřetelně zvýšily, byly ale nižší než na sekundárním trhu. Tam v posledních týdnech výrazně vzrostly a u desetiletých obligací se přiblížily kritické hranici sedmi procent.

Dnešní aukce byla podle analytiků relativním úspěchem, protože ukázala, že Madrid je stále schopen chodit si pro peníze na trh. V úterý španělský ministr financí Cristóbal Montoro řekl, že trhy dluhopisů zavírají Španělsku dveře a kvůli rizikové přirážce jsou zápůjční náklady pro vládu už neúnosně vysoké.

Vláda dnes prodávala dluhopisy se splatností za dva, čtyři a deset let a chtěla získat jednu až dvě miliardy eur. Průměrný výnos klíčových desetiletých papírů, jichž se prodalo za 611 milionů eur, dosáhl 6,04 procenta proti výnosu 5,74 procenta z dubnové aukce. Na sekundárním trhu tento týden jejich výnos vystoupil až na 6,5 procenta, v posledních dvou dnech ale klesl a dnes ráno byl na 6,14 procenta.

Poptávka byla vyšší než v předešlých aukcích. Poměr poptávky k nabídce vzrostl na 3,3 z dubnové úrovně 2,4.

Analytici podle agentury Reuters upozornili na to, že ve středu a před aukcí šly španělské výnosy na trhu výrazně dolů, což se příznivě projevilo i na dnešní aukci. Trh podpořily dohady, podle nichž eurozóna připravuje podporu ohrožených španělských bank.

Španělsko už má pokryty potřeby refinancování letos splatných dluhů z téměř 60 procent, protože vydávání nových dluhopisů se soustředilo do prvních měsíců roku, kdy byla situace na trhu díky masivní úvěrové podpoře Evropské centrální banky vůči bankám v eurozóně krajně příznivá. Vláda musí letos získat 82 miliard eur, navíc ale potřebuje peníze na záchranu padajících bank a pomoc zadluženým autonomním oblastem. To vyvolává obavy, že Španělsko by se mohlo stát další zemí eura, která bude muset požádat mezinárodní finanční pomoc,

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK