Dolar po projevu šéfa Bernankeho smazal ztráty k euru a roste

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. června (ČTK) - Americký dolar po projevu šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernakeho smazal veškeré své ztráty a posiluje vůči euru i jenu. Předtím euro rostlo díky zprávě, že čínská centrální banka snížila základní úrokovou sazbu aby podpořila ekonomický růst druhé největší ekonomiky světa. Zpráva zvýšila mezi investory zájem o rizikovější investice.

Kolem 17:20 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2562 USD, když během dne stouplo až na 1,2625 USD, nejvýše od 23. května. K jenu euro zpevnilo o 0,3 procenta na 99,95 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,4 procenta na 79,56 JPY.

Bernanke dnes uvedl, že Fed je připraven chránit ekonomiku, pokud dále oslabí, a pečlivě sleduje rizika, která by mohla oživení americké ekonomiky způsobit dluhová a bankovní krize v Evropě. Poskytl však jen několik málo náznaků na to, že by banka chystala další stimulaci ekonomiky v nejbližší době. Dolar brzdilo očekávání, že Fed již brzy uskuteční další kroky na podporu ekonomiky.

Čínská centrální banka dnes překvapivě snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Snaží se tak zvrátit prudké zpomalení domácí ekonomiky. Banka přistoupila ke snížení sazeb poprvé za téměř čtyři roky, tedy od vypuknutí finanční krize.

Španělská vláda dnes při silné poptávce investorů prodala víceleté dluhopisy ve vyšším objemu, než plánovala. Výnosy se sice proti dubnu podle očekávání zřetelně zvýšily, byly ale nižší než na sekundárním trhu. Podle analytiků byla dnešní aukce relativním úspěchem, protože ukázala, že Madrid je stále schopen chodit si pro peníze na trh, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK