Ceny ropy po projevu Bernankeho mírně klesají

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. června (ČTK) - Ceny ropy smazaly odpoledne své zisky a mírně klesají. Může za to projev šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho, který zhatil naději na brzké kroky ke stimulaci americké ekonomiky a převážil i nad zprávou, že čínská centrální banka snížila úrokové sazby, aby podpořila domácí ekonomiku.

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:35 SELČ klesla o 35 centů na 100,29 dolaru za barel, když během dne stoupla až na 102,45 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila ve stejnou dobu o 16 centů na 84,86 dolaru za barel.

Čínská centrální banka dnes překvapivě snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Snaží se tak zvrátit prudké zpomalení domácí ekonomiky. Banka přistoupila ke snížení sazeb poprvé za téměř čtyři roky, tedy od vypuknutí finanční krize. Ceny ropy v reakci na zprávu rostly. Čína je druhým největším konzumentem energie na světě a vyšší hospodářský růst země znamená i vyšší poptávku po ropě.

Bernanke dnes v projevu před výborem Kongresu prohlásil, že Fed je připraven chránit ekonomiku, pokud dále oslabí, a pečlivě sleduje rizika, která by mohla oživení americké ekonomiky způsobit dluhová a bankovní krize v Evropě. Poskytl však jen několik málo náznaků na to, že by banka chystala další stimulaci ekonomiky v nejbližší době.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 100,29 100,64 New York - Nymex WTI červenec 84,86 85,02

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK