Dopolední růst amerických akcií se zmírnil po projevu šéfa Fedu

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. června (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování silným růstem, za kterým byl všeobecný optimismus po zprávě o snížení úrokových sazeb v Číně. Euforie ale částečně vyprchala po vystoupení šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, který sice nevyloučil, že by Fed mohl přijmout další opatření na podporu ekonomiky, nenaznačil ale, že by měl něco takového bezprostředně v plánu.

V poledne newyorského času (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.510 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,6 procenta. Širší index S&P 500 přidával 0,4 procenta na 1320 bodů, zatímco index Nasdaq Composite měl zisk 0,2 procenta a byl na zhruba 2852 bodech.

Velká část obchodníků vkládala do projevu šéfa Fedu velké naděje. Data z posledních dnů totiž ukázala, že vyhlídky globální ekonomiky se zhoršily, což teoreticky vytváří důvod pro další zásah centrálních bank.

Naděje, že se centrální banky chystají ke koordinované pomoci, ale už ve středu částečně zhatil prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Naznačil totiž, že než pomůže ECB, musejí s návrhem řešení v první řadě přijít politici. Trhy především zajímá, zda eurozóna prosadí plán vytvořit takzvanou bankovní unii.

Nejpřekvapivější ale zřejmě dnes bylo zmíněné snížení úroků v Číně. Tamní centrální banka snížila základní sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,31 procenta. Na trhu se proto začalo spekulovat, že oznámený krok pomůže zvýšit v Číně poptávku. Vzhůru tak v USA zamířily akcie jak energetických firem, tak firem z odvětví základních materiálů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK