Španělskou centrální banku povede Luis María Linde

07.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madris 7. června (ČTK) - Španělská vláda jmenovala nového guvernéra centrální banky, kterým se od neděle stane Luis María Linde (67). V čele měnové autority předčasně nahradí Miguela Fernándeze Ordóňeze, který měl odejít až za měsíc. Linde je zkušený veterán, do centrální banky nastoupil už v roce 1983 a opustil ji až letos, když odcházel do důchodu. Vláda si jej teď vyžádala, aby se vrátil.

"On má mimořádné zkušenosti a o této instituci ví naprosto vše," řekl ministr hospodářství Luis de Guindos, když zdůvodňoval, proč chce v čele centrální banky právě Lindeho. "Je uznávaným odborníkem v oblasti státního i mezinárodního bankovnictví," dodal.

Ordóňez odchází kvůli kritice, že nedokázal zabránit marasmu v bankovním sektoru. Na finančních trzích mezitím narůstá nervozita a spekuluje se, že by Španělsko mohlo být čtvrtou zemí eurozóny, která bude muset požádat o mezinárodní finanční pomoc. Tu zatím Španělé odmítají a chtějí vyčkat, jak dopadne audit jejich bank.

V posledních dnech se opět začaly citelně zvyšovat náklady na obsluhu španělského dluhu, i když dnešní aukce dluhopisů s dlouhou splatností dopadla relativně dobře. Úrok u dluhopisů se splatností deset let je ale i tak vysoko nad šesti procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK