Fed odmítl zmírnit přísná pravidla kapitálové přiměřenosti

08.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americká centrální banka (Fed) odmítla požadavek tamních finančních ústavů, aby zmírnila pravidla pro zavádění přísnější kapitálové přiměřenosti bank. V noci na dnešek o tom v hlasování jednomyslně rozhodlo vedení Fedu. Nová pravidla, označovaná jako Basilej III, se budou postupně zavádět v letech 2013 až 2019 a mají zajistit, aby si banky v případě problémů dokázaly pomoci samy.

 

Nová basilejská dohoda o přísnější regulaci bank je výsledkem snah mezinárodních regulátorů, kteří tak reagují na dopady globální finanční krize let 2007 až 2009. Potíže, v nichž se ocitl bankovní systém po pádu obří investiční banky Lehman Brothers, tehdy uvrhly řadu bank na pokraj kolapsu.

Od finančních ústavů bude nová úprava vyžadovat, aby do stanoveného termínu zvýšily objem kvalitního kapitálu. Ten bude muset být ekvivalentem alespoň sedmi procent celkového objemu aktiv. Je přitom na každé zemi, aby si napsala vlastní pravidla, jak přesně bude nová pravidla Basilej III aplikovat na své banky.

Americké finanční domy se snažily Fed přesvědčit, aby mohly pro účely výpočtu kapitálové přiměřenosti ve větší míře započítat servisní práva k hypotékám, stejně jako nerealizované zisky a ztráty z určitých cenných papírů. Fed ale tomuto požadavku nevyhověl, což znamená, že se bude řídit převážně základním návrhem basilejské dohody.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK