Dovoz do Německa zaznamenal nehlubší propad za dva roky

08.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. června (ČTK) - Obchodní bilance Německa skončila v dubnu přebytkem 16,1 miliardy eur (asi 407,7 miliardy Kč), zatímco v březnu přebytek po zpřesnění údajů činil 14 miliard eur. Za růstem přebytku je citelný propad dovozu, který klesl o 4,8 procenta. To je největší pokles za poslední dva roky. Podle ekonomů je to nový důkaz, že největší evropská ekonomika začíná pociťovat dopady krize v eurozóně.

"Vývoj zakázek ve firmách se kvůli problémům v eurozóně zhoršuje. To se teď odráží i ve vývozu," poznamenal analytik Stefan Schilbe ze společnosti HSBC Trinkaus. "Zahraniční obchod už letos k růstu ekonomiky nepřispěje," dodal. Německá ekonomika se přitom až dosud v rámci eurozóny celkem držela a krizi v ostatních zemích příliš nepociťovala.

Propad dovozu byl mnohem výraznější, než se čekalo. Analytici v anketě agentury Reuters předpokládali, že dovoz se výrazněji nezmění. Vývoz klesl o 1,7 procenta, zatímco na trhu se počítalo s poklesem o jedno procento. Dubnový pokles byl přitom první v letošním roce.

Objem dovozu se snížil na 73,9 miliardy eur, zatímco v březnu po revizi činil 77,6 miliardy. Předběžné odhady ukazovaly na 78,1 miliardy eur. Vývoz klesl na 90 miliard z předchozích 91,6 miliardy eur a údaj za březen byl po revizi rovněž slabší. Zatímco vývoz je nepatrně vyšší než před rokem, dovoz klesl i meziročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK