Soud prohlásil konkurz na Kornab, dříve Koryna nábytek

22.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Brno 22. června (ČTK) - Krajský soud v Brně prohlásil dnes konkurz na majetek společnosti Kornab (bývalá Koryna nábytek). O způsobu řešení úpadku rozhodne insolvenční soud do tří měsíců. Rozhodnutí soudu není zatím pravomocné, zjistila ČTK z insolvenčního rejstříku.

Společnost Kornab, která se do února jmenovala Koryna nábytek, podala minulý týden sama na sebe návrh na prohlášení konkurzu a vzala zpět svůj návrh na řešení úpadku reorganizací.

Tříčlenná konkurzní komise rozhodne o tom, v jaké míře budou pohledávky věřitelů uspokojeny. Výsledky loňského hospodaření společnosti ještě nejsou známy. Pohledávky se budou věřitelům vyplácet z prostředků získaných z prodeje majetku. Firmě různé subjekty dluží přes 70 milionů korun.

Společnost, jejímž majitelem je od konce loňského roku výrobce ohýbaného nábytku L. A. Bernkop 1883, je v úpadku od poloviny dubna.

Potíže firmy se táhnou od roku 2010, kdy se propadla do ztráty 76 milionů korun. O rok dříve vykázala zisk 7,5 milionu. Závazky po lhůtě splatnosti Koryně v roce 2010 vzrostly na 41,8 milionu z 25,9 milionu v roce 2009. Už ve výroční zprávě za rok 2010 vyjádřili tehdejší majitelé kvůli krizi v odvětví obavy nad budoucností firmy.

Nepříznivá hospodářská situace podniku vyvrcholila loni koncem roku, kdy hrozilo zastavení výroby, propouštění a zastavení dodávek energií. Majitel kvůli zachování výroby a zamezení škod na majetku pronajal výrobní část areálu a stroje nájemci podnikajícímu ve stejném oboru. K nájemci byli dočasně přiděleni zaměstnanci, kterých je momentálně 127.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK