Piraeus Bank převezme zdravý majetek problémové ATEbank

27.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 27. července (ČTK) - Čtvrtá největší banka v Řecku Piraeus Bank převezme zdravý majetek problémové státní ATEbank. Oznámila to dnes řecká centrální banka. ATEbank loni neuspěla v evropských zátěžových testech a mezinárodní věřitelé Řecka požadovali její restrukturalizaci a ukončení státních peněžních injekcí. V Piraeus Bank vlastní necelých šest procent skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Centrální banka upřesnila, že Piraeus převezme od ATEbank portfolio zdravých úvěrů a cenných papírů a veškeré vklady. Vláda má v problémovém ústavu podíl 90 procent. Toxický majetek převezme řecký stabilizační fond HSFS a některé divize převezme stát.

Podle jednoho z bankovních úředníků blízkého dohodě Piraeus nebude převzetí nic stát, protože transakce pro stát bude znamenat zastavení dalších ztrát. Podle zdroje zůstala Piraeus jediným zájemcem, ostatní se z nabídky stáhli.

ATEbank nezveřejnila výsledky za loňský rok a od doby, co neprošla zátěžovými testy, čekala na rozhodnutí o své budoucnosti. Podle odhadů, pokud by měla pokračovat v činnosti, potřebovala by kapitálovou injekci až pět miliard eur (126,5 miliardy Kč). ATEbank vznikla v roce 1929 jako zemědělský úvěrový ústav.

Řecké banky jsou pod tlakem, aby přistoupily ke slučování a vytvořily větší subjekty, které by lépe odolávaly dluhové krizi. Od vypuknutí krize koncem roku 2009 řecké banky zažívají masivní odliv vkladů. Banky rovněž nejsou schopné obstarat si peníze na trzích a závisí tak na penězích od řecké centrální banky a ECB, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK