Euro silně kolísá, začalo klesat k dolaru i jenu

10.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. srpna (ČTK) - Euro během dnešního obchodování na devizových trzích ve světě prudce kolísalo. Během odpoledne krátce vystoupilo až k průběžnému maximu, aby později o zisky přišlo a zamířilo dolů. Podle analytiků na trzích začíná odeznívat optimismus kolem brzkého zásahu Evropské centrální banky (ECB) na podporu nejohroženějších zemí eurozóny.

Krátce před 18:00 euro vůči dolaru ztrácelo zhruba 0,1 procenta a prodávalo se za 1,2297 USD. Vzdálilo se tak měsíčnímu maximu 1,2443 USD, na němž bylo v pondělí, a naopak se přibližovalo k týdennímu minimu 1,2239 USD. Proti japonskému jenu společná evropská měna oslabila o 0,6 procenta na 96,11 JPY.

Euro přitom ztrácí půdu pod nohama už třetím dnem v řadě a část analytiků si myslí, že by se mohlo vrátit až k 1,20 USD. Velkou roli v jeho dalším vývoji patrně sehraje celková nálada na trzích, především pak zájem investorů o rizikovější aktiva.

Dolů zamířil také australský dolar, jemuž ublížila hlavně čerstvá statistika z Číny. Ta ukázala, že růst vývozu v červenci prudce zpomalil, což je další špatná zpráva po zpomalení růstu hrubého domácího produktu. O slabší poptávce v Číně svědčí i prudké zpomalení růstu inflace. Austrálie patří k hlavním vývozcům komodit do Číny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK