Americké akcie oslabují, trh sleduje čínskou ekonomiku

10.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, v němž se odrážely hlavně obavy z dalšího zpomalení tempa růstu čínské ekonomiky. Odeznívá ale také dosavadní optimismus ohledně brzkého zásahu Evropské centrální banky (ECB) na pomoc nejohroženějším zemím eurozóny. K poklesu cen ale přispívá i fakt, že akciové indexy jsou nyní v blízkosti několikaletých maxim.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.144 bodů a proti předchozímu závěru odepisoval 0,2 procenta. Ztrátu ve stejném rozsahu měl také širší index S&P 500, který byl na 1400 bodech, index Nasdaq Composite odepisoval 0,3 procenta na 3009 bodů.

Čerstvá statistika z Číny ukázala, že růst exportu v červenci prudce zpomalil. Tento týden úřady také oznámily, že míra inflace klesla nejníže za dva a půl roku, což patrně svědčí o slabší poptávce. Čína je teď přitom jedinou velkou ekonomikou, která stále vykazuje solidní růst, ačkoliv jeho tempo polevilo.

Čína přitom není jedinou asijskou zemí, kvůli níž si teď investoři dělají obavy. Například singapurská ekonomika je v útlumu a jihokorejská centrální banka nastínila horší výhled hospodářství.

Na burze v New Yorku se začaly obchodovat akcie britského fotbalového klubu Manchester United, jejichž upisovací cena byla stanovena na 14 dolarů. To je pod plánovaným pásmem 16 až 20 dolarů. Krátce po zahájení se kurz vyšplhal až na 14,19 USD, později ale spadl zpět ke 14 dolarům. Stále se ale držel alespoň na upisovací ceně, pod ni nespadl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK