Deficit rozpočtu USA klesl o 46 procent na 69,6 miliardy dolarů

10.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. srpna (ČTK) - Bilance amerického státního rozpočtu skončila v červenci deficitem 69,6 miliardy dolarů (asi 1,4 bilionu Kč). Proti deficitu 129,4 miliardy dolarů ve stejném měsíci loni je to pokles asi o 46 procent. Podle tamního ministerstva financí jsou za zlepšením nižší výdaje a naopak vyšší daňové příjmy. Deficit je výrazně nižší, než se čekalo.

Celkové příjmy v červenci dosáhly 184,6 miliardy dolarů (asi 3,8 bilionu Kč), a proti příjmům 159,1 miliardy dolarů před rokem se zvýšily zhruba o 16 procent. Naopak výdaje činily 254,2 miliardy dolarů (asi 5,2 bilionu Kč), což je proti výdajům 288,4 miliardy dolarů před rokem pokles asi o 12 procent.

Analytici s poklesem deficitu počítali, ovšem s výrazně nižším. V anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že schodek rozpočtu klesne pouze na 103 miliard dolarů.

V poklesu výdajů se částečně odráží některé mimořádné příjmy a také fakt, že letošní červenec měl o jeden pracovní den více než ten loňský. Do státní pokladny tak přiteklo asi o šest miliard dolarů více.

Za prvních deset měsíců fiskálního roku se rozpočtový deficit vyšplhal na 974 miliard dolarů (asi 20 bilionů Kč). To je o 126 miliard méně než ve stejném období loni. Nadále se ale počítá s tím, že celoroční deficit vystoupí nad bilion dolarů. Nad touto hranicí tak bude už čtvrtým rokem v řadě. Republikáni tento argument často používají před nadcházejícími prezidentskými volbami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK