Americké akcie v závěru týdne zpevnily, euro ale dál klesá

10.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. srpna (ČTK) - Americké akcie smazaly počáteční ztráty a konec týdne uzavřely mírným růstem. Objemy obchodů ale byly slabší a investoři vyhodnocovali protichůdná makroekonomická data převážně z Číny a Spojených států. Na devizových trzích oslabovalo euro, které tak reagovalo na klesající optimismus ohledně brzkého zásahu Evropské centrální banky (ECB) na podporu nejohroženějších zemí eurozóny.

Dow Jonesův index vzrostl o 42,76 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,32 procenta na hodnotě 13.207,95 bodu. Širší index S&P 500 zpevnil o 0,22 procenta na 1405,87 bodu, zatímco index Nasdaq Composite přidal 0,07 procenta a uzavřel na 3020,86 bodu.

Čerstvá statistika z Číny ukázala, že růst exportu v červenci prudce zpomalil. Tento týden úřady také oznámily, že míra inflace klesla nejníže za dva a půl roku, což patrně svědčí o slabší poptávce. Čína je teď přitom jedinou velkou ekonomikou, která stále vykazuje solidní růst, ačkoliv jeho tempo je teď slabší.

Čína ale není jedinou asijskou zemí, kvůli níž si teď investoři dělají starosti. Například singapurská ekonomika je v útlumu a jihokorejská centrální banka zase nastínila horší výhled ekonomiky. V případě Číny je pro investory znepokojivý meziroční pokles vývozu do Evropy.

"Po těchto číslech by investoři mohli chtít velmi rychle vidět nějakou aktivitu, především pak od ECB," podotkl hlavní analytik Paul Mendelsohn z investiční společnosti Windham Financial Services.

Za celý týden jsou všechny tři hlavní burzovní indexy v zisku. Dow Jonesův index vzrostl o 0,8 procenta, index S&P 500 přidal 1,1 procenta a zisk indexu Nasdaq Composite činí 1,8 procenta.

Na burze v New Yorku se dnes začaly obchodovat akcie britského fotbalového klubu Manchester United, jejichž upisovací cena byla stanovena na 14 dolarů. To je pod plánovaným pásmem 16 až 20 dolarů. Kurz přechodně vystoupil až na 14,19 USD, později ale oslabil zpět na 14 dolarů, kde také skončil. Pod upisovací cenu ale nespadl.

Na devizových trzích oslabovalo euro, které má za sebou první ztrátový týden za poslední tři týdny. Investoři stále posuzují, do jaké míry se dá spoléhat na to, že ECB přistoupí k nějaké formě podpory nejzadluženějších zemí eurozóny. Spekulovalo se, že ECB začne s nákupem dluhopisů zemí jako je Itálie a Španělsko.

Euro vůči dolaru odepsalo 0,1 procenta na 1,2294 USD,a vzdálilo se tak měsíčnímu maximu 1,2443 USD, kde bylo v pondělí. Během dne oslabilo až na 1,2239 USD, což bylo minimum za tento týden. Vůči japonskému jenu společná evropská měna odepsala 0,5 procenta na 96,16 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK