Schodek agrárního obchodu v pololetí klesl o 40 procent

12.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. srpna (ČTK) - Schodek agrárního zahraničního obchodu se v prvním pololetí meziročně snížil o více než 40 procent z loňských 18,2 miliardy korun na 10,6 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů, které ČTK dnes poskytl Zemědělský svaz ČR. Pokles záporného salda zapříčinil hlavně výrazný nárůst vývozů. Svaz odhaduje, že za celý letošní rok deficit obchodu zemědělskými výrobky, potravinami, nápoji a tabákovými produkty klesne zhruba o deset miliard na 25 miliard Kč.

Za prvních šest měsíců letošního roku agrární vývoz vzrostl takřka o 13 miliard Kč a dosáhl 70,3 miliardy korun. Dovoz rostl pomaleji, když se zvýšil zhruba o pět miliard na 80,9 miliardy Kč. Podle předsedy svazu Martina Pýchy celkový vývoz rostl především v důsledku zvýšeného exportu obilí a řepky z loňské nadprůměrné úrody.

Výkupní ceny obou v tuzemsku převládajících rostlinných komodit jsou v současnosti pro zemědělce příznivé. "Pěstitelé chtějí využít nárůstu cen a zároveň potřebují vyprázdnit skladovací prostory před novou sklizní," řekl ČTK Pýcha.

Nejvyššího schodku, 7,8 miliardy Kč, dosáhl obchod s masem a droby, když se meziročně prohloubil o 1,4 miliardy. U ovoce a ořechů činil deficit 4,5 miliardy. Více než čtyři miliardy v minusu skončilo obchodování se zeleninou. U obou skupin se však celkový schodek snížil.

Naopak nejlepší bilance, přebytku 6,1 miliardy Kč, Česko dosáhlo u obilovin, kterých vyvezlo za více než 7,5 miliardy korun, o více než dvě miliardy vyšší částku než loni. Kladným výsledkem téměř 2,5 miliardy skončilo obchodování s olejnatými semeny a plody. Jejich vývoz oproti loňsku vzrostl o 1,8 miliardy Kč.

Záporný výsledek mělo v prvním pololetí 15 a kladný devět z celkem 24 kategorií výrobků řazených mezi agrární produkty.

Loni agrární obchod vykázal historicky nejhorší výsledek. Schodek se meziročně prohloubil zhruba o 300 milionů korun na bezmála 35 miliard korun. Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1994.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK