Japonské akcie na počátku týdne mírně klesly, euro vzrostlo

13.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. srpna (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden mírným poklesem. Investoři sice převážně ignorovali údaje o zpomalení růstu japonské ekonomiky ve druhém čtvrtletí, avšak drželi se stranou, protože čekají další opatření na podporu ekonomiky. Index Nikkei klesl o 0,1 procenta na 8885,15 bodu. Objem obchodování byl nejnižší za osm měsíců.

V růstu pokračovaly firmy, které posilovaly již v pátek. Internetová herní společnost DeNA po pátečním růstu o 22,1 procenta díky silným výsledkům hospodaření dnes stoupla o 2,1 procenta. Akcie Sony zpevnily o 0,2 procenta. Akcie firmy Sharp kvůli špatnému výhledu hospodaření a možnému prodeji závodů však oslabily o 4,3 procenta.

"V tuto chvíli pouze čekáme - pokud údaje z USA v druhé polovině týdne budou dobré, oslabí to jen vůči dolaru, což by mělo být pozitivní," uvedl analytik Securities Japan Masajuki Otani. Investoři čekají hlavně na údaje o počtu podpor v nezaměstnanosti či maloobchodních tržbách. Statistika by měla naznačit, zda se největší světová ekonomika již odrazila ode dna.

Japonská ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí jen o 0,3 procenta, analytici čekali růst až o 0,6 procenta. V celoročním přepočtu hrubý domácí produkt stoupl o 1,4 procenta místo odhadovaných 2,5 procenta.

Evropská měna dnes vzrostla vůči dolaru o 0,1 procenta na 1,2290 USD. Euro podporuje naděje, že Evropská centrální banka brzy podnikne akce na zmírnění dluhové krize v eurozóně. K jenu kurz eura zůstal téměř beze změny na 96,3 JPY.

Také dolar se k jenu držel téměř beze změny na 78,28 JPY. Nadále tak zůstává nad dvouměsíčním minimem 77,90 JPY z počátku srpna, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK