V Zálezlicích vznikne protipovodňová hráz za 150 mil. Kč

13.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Ve středočeských Zálezlicích zničených v roce 2002 povodní vznikne nový protipovodňový val za 160 milionů korun. Stavba začne letos v září, dokončená by měla být rok po zahájení stavby. Řekli to představitelé ministerstva zemědělství na dnešní tiskové konferenci.

Obec na soutoku Vltavy a Labe se stala jedním ze symbolů záplav před deseti lety. Velká voda v obci napáchala tehdy škody za 150 milionů Kč.

V Zálezlicích má vzniknout zemní hráz dlouhá více než 1500 metrů a vysoká čtyři metry. Při velké vodě umožní zachycení až 80.000 metrů krychlových vody, což odpovídá úrovni hladiny při povodních v roce 2002.

Náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík Oočekává, že náklady na stavbu se sníží po skončení výběrového řízení. Stavba už je podle něj domluvena s vlastníky pozemků. Právě vyřizování vlastnických poměrů podle ministra Petra Bendla je nejčastější komplikací při realizaci protipovodňových opatření.

Masivní výstavba protipovodňových staveb odstartovala v Česku po katastrofálních záplavách na Moravě v roce 1997. Do budování protipovodňové ochrany investoval stát v posledních 15 letech zhruba 20 miliard korun. Do konce příštího roku to bude 25 miliard korun.

Záplavy v srpnu 20O2 nejvíce poškodily jižní, střední a severní Čechy. Zálezlice a jihočeské Metly běsnící živel zničil téměř celé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK