Euro posílilo díky nadějím na protikrizová opatření ECB

13.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. srpna (ČTK) - Euro dnes posílilo vůči americkému dolaru i japonskému jenu díky očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) učiní opatření ke zmírnění dluhové krize v eurozóně. Jednotná evropská měna však zůstává zranitelná kvůli známkám neshod mezi evropskými politiky.

Euro vůči dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,2340 USD. Vůči jenu se jeho kurz zvýšil o 0,2 procenta na 96,40 JPY, napsala agentura Reuters.

Šéf ECB Mario Draghi začátkem měsíce uvedl, že banka pracuje na mechanismu, který jí umožní intervenovat na otevřeném trhu a nakupovat státní dluhopisy. Již dříve slíbil, že udělá vše pro to, aby zabránil rozpadu eurozóny.

Investoři si nicméně uvědomují, že některé evropské země se staví proti nákupům dluhopisů. "Tento růst nebude trvalý," řekl k dnešnímu vývoji kurzu eura analytik Peter Kinsella ze společnosti Commerzbank. Důležitým signálem pro euro podle něj bude zářijové rozhodnutí německého ústavního soudu ohledně vzniku stálého záchranného fondu eurozóny ESM a fiskálního paktu Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK