Indie zahájila antimonopolní vyšetřování internetové firmy Google

13.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dillí 13. srpna (ČTK) - Indický antimonopolní úřad zahájil vyšetřování amerického internetového gigantu Google kvůli údajnému porušování pravidel hospodářské soutěže. Oznámila to dnes indická vláda. Úřad tak reagoval na stížnost skupiny hájící práva spotřebitelů.

Vláda neposkytla žádné další podrobnosti o vyšetřování. Indický antimonopolní úřad již letos vyměřil rekordní pokuty ve výši přes miliardu dolarů (více než 20 miliard Kč) největším domácím výrobcům cementu.

Mluvčí společnosti Google uvedla, že firma s úřadem při vyšetřování spolupracuje. "Jsme přesvědčeni, že naše produkty jsou v souladu s pravidly hospodářské soutěže v Indii," dodala.

Google má dominantní postavení ve vyhledávání na internetu, prosazuje se však i v dalších oblastech. Je například autorem populárního operačního systému Android pro chytré mobilní telefony. Vlastní rovněž populární internetové stránky pro sdílení videozáznamů YouTube a letos převzal amerického výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility.

Americké úřady minulý týden oznámily, že Google dobrovolně zaplatí rekordní pokutu 22,5 milionu dolarů (téměř 460 milionů korun) za to, že potají sledoval miliony uživatelů webu, ačkoli slíbil respektovat jejich soukromí.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK