Akcie v USA oslabují, trh si všímá dopadů dluhové krize

13.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily týden poklesem, a ukončily tak sérii šesti ziskových dnů. Trh si všímal hlavně dluhové krize v eurozóně a jejích dopadů na další ekonomiky. Statistika například ukázala, že mnohem pomaleji, než se čekalo, rostl v uplynulém čtvrtletí hrubý domácí produkt Japonska. Příčiny lze podle analytiků hledat právě v evropské krizi.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) Dow Jonesův index ztrácel 0,6 procenta a nacházel se v blízkosti 13.127 bodů. Širší index S&P 500 odepisoval kolem 0,5 procenta na 1398 bodů, zatímco index Nasdaq Composite měl ztrátu 0,4 procenta a byl těsně pod 3009 body.

Japonská ekonomika ve druhém kalendářním čtvrtletí vzrostla pouze o 0,3 procenta, což je poloviční tempo, než se očekávalo na trzích. Tím podle analytiků vyvstávají otázky, zda je oživení globální ekonomiky dost silné na to, aby se vyrovnalo s útlumem celosvětové poptávky v důsledku evropské krizi.

Hlavní akciové indexy v USA jsou teď v blízkosti čtyřletých rekordů. Trh proto hledá důvody, které by silný růst z posledních týdnů ospravedlnily. Investoři spoléhají především na pomoc centrální bank, pokud ale nepřijde, výsledkem by mohl být propad cen, myslí si část analytiků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK