Japonské akcie zpevnily, živí je naděje na zásah centrálních bank

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes po pondělním mírném poklesu oživily, zejména díky zpětným nákupům akcií dlouhodobě stabilních firem, které v poslední době oslabily zhoršené výsledky. Investoři nadále živí naděje na zásahy centrálních bank na podporu globální ekonomiky.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,5 procenta na 8929,88 bodu. Širší index Topix posílil o 0,4 procenta na 749,53 bodu. Objem obchodování zůstal na slabé úrovni a byl mírně nad pondělním minimem za osm měsíců.

Investoři dnes kupovali akcie stabilních společností, zejména internetové firmy Softbank nebo obchodní společnosti Marubeni. Japonský trh jinak dál podporují naděje na kroky centrálních bank. Ty minulý týden vedly k růstu Nikkei o čtyři procenta, nejvíce od poloviny února,

Kurz eura dnes na asijských devizových trzích dál rostl, investoři však zůstávali před nadcházejícími ekonomickými údaji z eurozóny a USA opatrní. Euro stále podporují naděje na to, že Evropská centrální banka brzy podnikne akce ke zmírnění dluhové krize v eurozóně. Trh bude nyní sledovat údaje o HDP Německa a dalších zemí eurozóny a odpoledne čísla o červencovém vývoji maloobchodních tržeb v USA.

Ke konci tokijského obchodování euro k dolaru posílilo o 0,3 procenta na 1,2363 USD. Vůči jenu evropská měna stoupla o 0,5 procenta na 97,10 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK