Maďarské skupině MOL klesl ve čtvrtletí zisk o 98,7 procenta

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 14. srpna (ČTK) - Maďarské ropné a plynárenské skupině MOL prudce klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk na 700 milionů forintů (62,8 milionu Kč) z loňských srovnatelných 54 miliard forintů. Na výkon společnosti měly negativní dopad nižší těžba, údržba v některých rafineriích a snížení hodnoty zásob. Firma, která se minulý měsíc dohodla na převzetí čerpacích stanic Pap Oil v České republice, to uvedla v dnešním prohlášení.

Provozní zisk bez mimořádných položek se snížil o 77,8 procenta na 19,6 miliardy HUF. Průměrná těžba se snížila na 113.700 barelů denně ze 149.200 barelů ve stejném období loni, protože chorvatská divize INA musela letos v únoru přerušit své aktivity v Sýrii.

Provozní zisk v divizi průzkumu a těžby se snížil o sedm procent na 69,5 miliardy HUF. Divize zpracování a prodeje se pak bez mimořádných položek propadla do ztráty 37 miliardy forintů, napsala agentura Reuters.

Součástí skupiny MOL je slovenská rafinerie Slovnaft, prostřednictvím které působí i na českém trhu s pohonnými hmotami. Od roku 2007 spolupracuje MOL s českou energetickou firmou ČEZ. Ta tehdy koupila 7,7 milionu akcií maďarského podniku, aby mu pomohla v boji proti převzetí rakouskou ropnou a plynárenskou skupinou OMV. ČEZ a MOL v minulosti rovněž založily společný podnik pro investice do plynových elektráren. Zatím plánují elektrárny v Maďarsku a na Slovensku.

Minulý měsíc se MOL dohodl se společnostmi Bohemia Realty Company a Pap Oil na koupi 124 čerpacích stanic sítě Pap Oil. Celkem tak bude v Česku provozovat 149 čerpacích stanic a s přibližně pětiprocentním maloobchodním tržním podílem bude pátým největším hráčem na českém trhu.

Skupina MOL provozuje pět rafinérií a dvě petrochemické jednotky v Maďarsku, na Slovensku, v Chorvatsku a Itálii. Rovněž vlastní síť více než 1600 čerpacích stanic ve střední a jihovýchodní Evropě, které provozuje pod sedmi značkami v 11 zemích. Prostřednictvím společnosti FGSZ provozuje 5800 km dlouhou plynovodní soustavu v Maďarsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK