Nebankovní firmy poskytly v pololetí o 7 miliard Kč méně než loni

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Členové České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v prvním pololetí financovali investice a provoz podnikatelů prostřednictvím úvěrů, leasingu a factoringu částkou 43,4 miliardy Kč, což bylo o 6,6 miliardy méně než před rokem. Na zboží a služby pro spotřebitele poskytli 17 miliard Kč, tedy o 300 milionů meziročně méně. ČTK o tom dnes informovala ČLFA.

"Vývoj nebankovního finančního trhu s určitým zpožděním odráží vývoj ekonomiky. V meziročním srovnání poklesl objem poskytnutých finančních prostředků členy ČLFA o deset procent. Také zhoršená dynamika pracovních příjmů, nepříznivá situace na trhu práce a růst cen energií a daní vedou domácnosti k opatrnosti a tím ke stagnaci objemu poskytovaných úvěrů," uvedla předsedkyně představenstva ČLFA Jiřina Tapšíková.

Zatímco na konci roku 2011 podle ní přes celkovou stagnaci investic a zhoršující se vývoj HDP objem financování podnikatelů rostl, v letošním roce nastala stagnace až mírný pokles. Vzhledem k posledním prognózám vývoje ekonomiky lze prý tento vývoj v oblasti spotřebitelů i podnikatelů očekávat i ve druhé polovině tohoto roku. Rok 2013 by mohl zaznamenat mírný nárůst, dodala.

Nejčastěji financovanými podnikatelskými komoditami jsou osobní, užitkové a nákladní vozy včetně strojů a zařízení. Podíl osobních a užitkových vozů představoval 45,6 procenta, těžké dopravní techniky 23,6 procenta a strojů a zařízení 26,7 procenta. Podobně jako v předchozích letech směřovala téměř polovina investic movitých věcí do soukromého sektoru služeb a přes dvě pětiny do průmyslu a stavebnictví.

Členové ČLFA poskytli v pololetí podnikatelské úvěry za 15,21 miliardy korun. Částka poskytnutá prostřednictvím finančního leasingu dosáhla 15,73 miliardy a factoringu 12,4 miliardy Kč. Pokračoval růst podílu operativního leasingu na celkovém leasingu movitých investic, který představoval 7,6 miliardy korun.

Zájem o nebankovní spotřebitelské financování ovlivnila nynější ekonomická situace domácností a stagnace jejich výdajů. V prvním pololetí členové ČLFA poskytli úvěry pro osobní spotřebu za 16,3 miliardy korun. V průměru si spotřebitelé brali půjčky 37.500 korun. Zvýšil se také zájem o financování ojetých vozů úvěrem o 13 procent v počtu uzavřených smluv. Ve spotřebitelském leasingu převládal operativní leasing vozidel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK