Koruna dopoledne zpevnila, pokles ekonomiky ji nezasáhl

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne zpevnila vůči oběma hlavním světovým měnám. Statistika o dalším mezičtvrtletním poklesu české ekonomiky ji negativně neovlivnila. Kolem 10:30 si koruna k euru proti pondělku polepšila o pět haléřů na 25,06 Kč/EUR a vůči dolaru o osm haléřů na 20,25 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Koruna mírně posilovala díky vývoji ve světě, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Český hrubý domácí produkt nepřekvapil a ve druhém čtvrtletí klesl v souladu s odhady, dodal. Podobný pokles jako česká ekonomika vykázala také maďarská ekonomika, tam je to však podle Vlka mírně horší výsledek, než se čekalo.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že koruna vůči euru testuje maxima z minulého týdne a dostala se několik haléřů od psychologické hranice 25 Kč/EUR. "V případě, že pozitivní nálada na trzích bude pokračovat, nelze vyloučit dnešní útok koruny na již zmíněnou hranici 25 Kč/EUR," dodal Novák.

Euro vůči dolaru kolem 10:30 zpevnilo na 1,2381 USD/EUR a podle Nováka tak z větší části smazalo ztráty z druhé poloviny minulého týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK