Textilní a oděvní průmysl zvýšil v pololetí tržby na 24 mld. Kč

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Tržby tuzemských výrobců textilu a oděvů se v letošním prvním pololetí zvýšily meziročně o 2,1 procenta na 24,2 miliardy korun. Tempo růstu je pomalejší než na začátku roku. Kladnému výsledku pomohla hlavně produkce textilu, výroba oděvů naopak o 4,3 procenta klesla. Čísla dnes na tiskové konferenci k nadcházejícím brněnským veletrhům Styl a Kabo představila Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK).

"Za hlavní prvky, které k tomuto výsledku přispěly, považujeme příznivý vývoj kurzu koruny vůči euru a rovněž rostoucí vývoz do Německa. Ovšem i přes tyto pozitivní vlivy se tempo růstu tržeb oproti začátku tohoto roku zpomalilo," uvedl prezident ATOK Jiří Kohoutek. Za pokles oděvního průmyslu může podle asociace hlavně snížená poptávka na tuzemském trhu.

Zaměstnanost v celém odvětví za prvních šest měsíců letošního roku klesla o 1,4 procenta na 33.700 pracovníků. Ve výrobě oděvů se snížil počet zaměstnanců o 3,3 procenta, v textilním sektoru o 0,3 procenta. "Letošní pokles je způsoben především sníženým tempem růstu tržeb v textilním a poklesem v oděvním průmyslu," poznamenal prezident asociace.

Průměrná mzda v odvětví činila na konci června 17.300 korun, což je meziročně o 4,6 procenta více. Textilní část odvětví zvýšila platy o 5,7 procenta, v produkci oděvů mzdy vzrostly o 1,4 procenta.

Textilních a oděvních firem zaměstnávajících 20 a více lidí bylo v Česku v prvním pololetí zhruba 420. Podle ATOK se tempo úbytku podniků v odvětví ve srovnání s předchozími roky zpomalilo a spíše stagnuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK