Pražský akciový trh dopoledne rostl díky bankám a akciím ČEZ

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne rostla a její hlavní index PX byl kolem 11:30 výše o 0,75 procenta na 928,7 bodu. Burzu nahoru táhly především obě bankovní emise a akcie energetické společnosti ČEZ. Největší zisky si připsaly dva menší tituly, technologická firmy KITD a developer Orco.

V černých číslech se obchodovaly také trhy ve středoevropském regionu. Martin Oliva z Patria Direct uvedl, že podporou regionu jsou čísla ohledně vývoje německé ekonomiky, která vykázala mírnější zpomalení, než se očekávalo.

Akcie rakouské Erste Bank se zhodnotily o téměř dvě procenta na 387,50 koruny. Cena zatím nejvíce obchodovaných akcií akcií Komerční banky stoupla o 1,63 procenta na 3740 korun. Akcie ČEZ se obchodovaly se ziskem 1,10 procenta na 734 korun.

Podle Olivy se o rozruch od rána starají menší tituly. Cenné papíry Orka si polepšily o 5,14 procenta na 55,86 koruny. Oliva poznamenal, že na trhu se spekuluje o tom, že by developer mohl v blízké době získat potřebné úvěrové financování pro své berlínské realitní portfolio.

Největší zisky si připsaly akcie KITD, rostly o 7,44 procenta na 64,25 koruny. Firma by dnes měla zveřejnit čtvrtletní hospodářské výsledky. "Přesný čas zveřejnění výsledků KIT digital znám není, naposledy se tak stalo až po závěru obchodování v USA, přesně ve 22:31 SELČ," dodal Oliva.

Aktivita investorů je zatím nízká. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:30 uzavřeny transakce za zhruba 245 milionů korun, z toho s akciemi Komerční banky za více než 110 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK