Gartner: Prodej mobilů druhé čtvrtletí za sebou klesl

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Celosvětový prodej mobilních telefonů se ve druhém čtvrtletí snížil meziročně o dvě procenta na 419 milionů kusů. Spotřebitelé kvůli ekonomické nejistotě odkládají nákupy drahých přístrojů nebo čekají na slevy. Někteří čekají na nové vyspělé přístroje, které mají letos dorazit na trh, jako iPhone 5 firmy Apple. Největším prodejcem byl jihokorejský Samsung, uvedla dnes výzkumná společnost Gartner.

 

Prodej se snížil již druhé čtvrtletí za sebou. Za leden až březen zaznamenal první pokles od roku 2009. Gartner varoval, že výhled na celý letošní rok zatím vypadá slabší, než se firma na počátku roku domnívala. Hlavní analytik výzkumu Anshul Gupta na počátku roku odhadl, že se letos prodá 1,9 miliardy přístrojů.

 

Navzdory celkovému oslabení prodej Samsungu ve čtvrtletí vzrostl meziročně o 30 procent, hlavně díky rekordnímu prodeji chytrého telefonu Galaxy. Samsung tak překonal v prodeji Nokii a stal se podle počtu prodaných přístrojů největším prodejcem. Celkový podíl Samsungu na trhu je 22 procenta.

 

Prodej Nokie klesl o 15 procent a podíl na trhu na 20 procent z loňských 23 procent. Třetí příčka mezi prodejci patří Applu s podílem na trhu 6,9 procenta. V první pětce jsou ještě firmy ZTE a LG Electronics.

 

Mezi operačními systémy je nejoblíbenější Android firmy Google, jehož podíl na trhu stoupl na 64 procent z loňských 43 procent. Druhý je iOS od Applu s podílem 19 procent. Třetí příčka patří Symbianu firmy Nokia, jeho podíl však prudce klesl na šest procent z 22 procent. Nokia začala ve svých telefonech nově používat operační systém od Microsoftu, jehož podíl mírně stoupl na téměř tři procenta a patřila mu šestá příčka, napsala agentura Reuters.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK