Rehn: EU a ECB jsou připraveny zakročit proti dluhové krizi

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. srpna (ČTK) - Evropská unie i Evropská centrální banka (ECB) jsou připraveny zakročit proti dluhové krizi, jakmile budou splněny určité podmínky. V rozhovoru ve finanční televizi CNBC to řekl komisař EU pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Dodal, že Německo je podle něj odhodláno euro podpořit.

"Podle mého názoru je zřejmé, že jak Evropská unie, tak ECB jsou připraveny jednat, jakmile budou splněny určité podmínky a pokud si nějaká členská země podá žádost," poznamenal komisař. "Mám plnou důvěru v obyvatele Německa i politické lídry a věřím, že jsou euru plně oddáni," dodal.

Prezident ECB Mario Draghi nedávno řekl, že by centrální banka mohla intervenovat na dluhopisových trzích, aby snížila náklady na obsluhu dluhu Itálie a Španělska. Podmínil to ale tím, že obě země nejprve musí požádat o podobnou pomoc ze záchranných fondů eurozóny.

"Mario Draghi to řekl dost jasně," upozornil Rehn. Jak velká je pravděpodobnost, že Madrid nebo Řím požádají o pomoc, ale komisař nechtěl komentovat.

Čerstvá statistika ukázala, že zadlužená ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí zaznamenala pokles o 0,2 procenta. Dále se tak zhoršily její vyhlídky, protože v prvním čtvrtletí skončila na nule. Nepomáhá ani růst v Německu, jehož ekonomice by podle některých analytiků mohl brzy také dojít dech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK