Pražský akciový trh rostl o procento díky bankám a akciím ČEZ

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Pražská burza posílila. Index PX si připsal 0,95 procenta na 930,6 bodu a je tak nejsilnější od začátku května. Index táhly vzhůru banky a ČEZ, dařilo se většině titulů, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie rakouské Erste Bank se zhodnotily o téměř dvě procenta na 387 Kč, cena akcií Komerční banky stoupla lehce přes dvě procenta na 3758 korun. Akcie ČEZ se obchodovaly s bezmála dvouprocentním ziskem a končily na 740 korunách.

Větší objem obchodů protekl ještě přes Telefóniku, která ztratila dvě desetiny procenta, ale držela se v bezpečné vzdálenosti nad 400korunovou hranicí na 403 Kč. Mírný pokles českého zástupce telekomunikačního sektoru lze podle Josef Kohouta z Patria Finance dát do souvislosti s rozhodnutím Evropské komise, že ČTÚ nemůže přistoupit k realizaci plánu na uvolnění regulace vysokorychlostního internetu ve vybraných obcích, která firmu nutí poskytovat alternativním operátorům velkoobchodní nabídku připojení k internetu přes xDSL. "Tento verdikt byl pro trh překvapením, protože měsíc staré doporučení poradního sboru národních regulátorů naznačovalo diametrálně odlišné rozhodnutí," uvedl Kohout.

Největší zisky si pak připsala technologická firma KIT Digital, která podle Josefa Němého z Komerční banky doháněla pondělní zisky na americké burze. V Praze titul získal přes sedm procent na 64,10 Kč. "Technologická společnost má dnes oznámit své výsledky za druhé čtvrtletí, takže i zítra by mohlo být obchodování s tímto titulem na pražské burze zajímavé. Na americkém Nasdaqu již akcie KIT ztrácejí přes tři procenta," poznamenal Němý.

Naopak největší ztrátu, a to přes jedno procento, dnes měla pojišťovací skupina VIG. V nepatrných ztrátách zakončily dnešní obchodování ještě Fortuna a Unipetrol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK