Akcie v USA pokračují v růstu, Groupon ale prudce oslabil

14.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování mírným růstem, a navázaly tak na podobný vývoj z předchozího dne. Vzpruhou pro trh byla statistika o vývoji maloobchodních tržeb a pomohl i solidní výhled hospodaření, který nastínil řetězec pro kutily Home Depot. Propadu se ale nevyhnuly akcie společnosti Groupon, které odepsaly 25 procent a spadly na nové historické minimum.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.204 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst v rozsahu 0,3 procenta. Širší index S&P 500 přidával rovněž 0,3 procenta a nacházel se v blízkosti 1408 bodů, index Nasdaq vykazoval růst o 0,2 procenta na 3029 bodů.

Maloobchodní tržby v USA v červenci vzrostly o 0,8 procenta, a ukončily tak sérii tří měsíčních poklesů. To znamená, že vývoj hrubého domácího produktu by mohl být přes léto příznivější, než se čekalo. Home Depot pak zlepšil výhled a uvedl, že vidí známky zlepšení na trhu bydlení. Realitní sektor patří ke klíčovým odvětvím americké ekonomiky.

Akcie Home Depot kolem poledne přidávaly více než čtyři procenta, a vyšplhaly se tak do těsné blízkosti 55 dolarů. To byla nejvyšší hodnota za posledních 12 let.

Dolů se naopak vydaly akcie slevového portálu Groupon, které odepsaly až 27 procent na 5,50 USD. Spadly tak na nový historický rekord. Na burze jsou přitom teprve od loňského podzimu, kdy se jejich kurz přechodně vyšplhal až nad 31 dolarů. K novému propadu přispěl horší vývoj tržeb za poslední čtvrtletí a opatrný výhled.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK