ČSÚ: Ceny zahraničního obchodu v červnu meziročně stouply

15.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Ceny zahraničního obchodu v červnu meziročně vzrostly, ovlivnila to zejména slábnoucí koruna. Vývozní ceny stouply o 5,1 procenta a dovozní o 6,6 procenta. U vývozu se ceny zvýšily i v meziměsíčním srovnání, a to o 0,8 procenta. U dovozu proti květnu naopak klesly o 0,1 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Největší vliv na meziroční vývoj vývozních cen mělo zdražení strojů a dopravních prostředků o 6,3 procenta. Zvýšily se i ceny chemikálií, průmyslového spotřebního zboží a polotovarů. Zlevnila jen minerální paliva, a to o 5,4 procenta.

Také na růstu dovozních cen se podepsaly ceny strojů a dopravních prostředků, které stouply o 6,3 procenta. Minerální paliva byla dražší o 15,4 procenta, průmyslové spotřební zboží o šest procent a chemikálie o 5,8 procenta. Dolů šly jen ceny ostatních surovin, a to o jedno procento.

Směnné relace, tedy vztah mezi změnami cen vývozu k cenám dovozu, meziměsíčně dosáhly hodnoty 100,9 procenta. Meziročně v červnu stouply na 98,6 procenta, nicméně už 31. měsíc byly v negativních hodnotách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK