Unipetrol si stěžuje na možné zneužití pozice přepravce ropy MERO

15.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Společnost Unipetrol RPA vyzvala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), aby přezkoumal možné zneužití dominantního postavení společnosti MERO ČR. Přepravce ropy údajně na konci loňského roku v některých případech neoprávněně účtoval dvojitý tarif, což pro Unipetrol znamenalo dodatečné náklady v desítkách milionů korun. ČTK to sdělil mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

 

"Společnost UNIPETROL RPA, s.r.o. podala podnět až po několikaměsíčním jednání se společností MERO ČR, a.s., které v dané záležitosti bohužel nevedlo k dohodě," uvedl Duda. Podnět se týká přepravy ropovodem Družba v loňském čtvrtém čtvrtletí. Mero ČR tehdy podle Dudy na část přepraveného objemu použila dvojitý přepravní tarif za vzdálenost, za kterou je standardně aplikován tarif jeden.

Mero ČR vlastní a provozuje českou část ropovodu Družba a ropovodu IKL. Je jediným přepravcem ropy do České republiky, zajišťuje také skladování nouzových strategických zásob ropy.

Unipetrol RPA je předním českým producentem v oblasti rafinérských, petrochemických a agrochemických surovin. Je dceřinou firmou holdingu Unipetrol.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK