Brent se drží kolem tříměsíčního maxima 114 dolarů

15.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. srpna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes drží v blízkosti úterních hodnot a severomořský Brent setrvává kolem 114 dolarů. To je blízko nejvyšších hodnot za poslední tři měsíce. Cenu podporují hlavně obavy z přerušení zásobování a částečně také očekávaná intervence centrálních bank.

Kolem 12:00 se brent prodával za 114,05 USD, což je zhruba stejně, kolik činila jeho úterní závěrečná cena v New Yorku. V úterý cena vzrostla skoro o půl procenta a dostala se nejvýše od 3. května. Naopak americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) dnes nepatrně oslabila a dostala se na 93,30 USD.

K obavám z přerušení zásobování přispívá situace na Blízkém východě, hlavně vztah mezi Íránem a Izraelem. Minulý týden se objevily informace, že Izrael zvažuje útok na Írán, a to ještě před prezidentskými volbami v USA. Washington ale v úterý sdělil, že nevěří, že by Izrael učinil takové rozhodnutí.

Trh vyhodnocuje také slova prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, který řekl, že ECB vypracuje plán, jak začátkem příštího měsíce vrátit na dluhopisové trhy v eurozóně stabilitu. Trh doufá, že by se eurozóna mohla dát ve druhém pololetí postupně do pořádku. K podpoře ekonomiky by mohla sáhnout i americká centrální banka (Fed).

"Trh stále čeká na každý náznak, že (šéf Fedu) Ben Bernanke oznámí kvantitativní uvolňování," řekl analytik Gareth Lewis-Davies z banky BNP Paribas. Vývoj cen by odpoledne mohla ovlivnit statistika o stavu zásob v USA.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 114,05 114,03 New York - Nymex WTI září 93,33 93,43

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK